Wie zijn we

Donald Desot, bezieler van het koetsenmuseum

Donald Desot Hooglede

Donald startte zijn carrière als carrossier. Toen hij meer dan 40 jaar geleden toevallig in contact kwam met een klant voor een herstelling van een wagen waar hij toevallig twee koetsen zag. Hij was op slag verliefd op de koetsen en kocht er meteen twee.

Enkele jaren later kocht Donald ook een paard waardoor hij deelnam aan de indertijd populaire wandelingen met paard en koets. Velen waren jaloers op de prachtige koetsen van Donald en vroegen of hij voor hen ook hun koetsen kon herstellen en restaureren.

Op het einde van de jaren '70 en begin jaren '80 verzorgde Donald vaak het vervoer voor de bruid en de bruidegom op hun huwelijksfeest

In 1978 stichtte Donald samen met nog enkel andere leden de menvereniging Phaëton. Een eerste wandeling met paard en koets werd georganiseerd in Hooglede.
Op 26 en 27 mei 1979 richtte Donald een eerste wedstijd in voor authentieke koetsen in Roeselare op de Ruiter.

In 1983 organiseerde de menvereniging het Belgisch kampioenschap. Tijdens de wedstrijden moest men een wandeling maken en een hindernissenparcours afleggen. De Phaëton club had de smaak nu echt te pakken en organiseerde daarna meerdere internationele wedstrijden op het domein van Baron Casier in Waregem.

Tot het einde van de jaren '80 bleef Donald zowel in de carrosserie als aan de herstellingen van de koetsen werken. Vanaf de jaren negentig werd het restaureren en herstellen van koetsen zijn full-time bezigheid.

De collectie koetsen werd steeds uitgebreider en toen in 2014 de gemeente Hooglede vroeg om éénmalig zijn koetsen tentoon te stellen voor de museumnacht moest Donald niet lang nadenken. De museumnacht was een regelrecht succes en door de vele positieve reacties besloot Donald een permanent koetsenmuseum in te richten.

 

"Nooit gedacht dat er zoveel te vertellen viel over koetsen"

Landelijke Gilde uit Beveren